4. Dezerty a zákusky

Mnoho z nás asi zná slavné názvy ruských jídel jako třeba boršč, šči nebo ucha. Rusové však milují i sladká jídla, takže jich v ruské kuchyni najdete mnoho! Předávala se po generace a pro mnoho receptů je typické, že najdete různé varianty na přípravu. Tyto varianty se mohou lišit nejen v závislosti na regionu, ale také v závislosti na rodinných zvyklostech.

Úvod tématu
3. Hlavní jídla
5. Vegetariánské

Mezi nejtypičtější ruské dezerty patří například bliny, syrniki, vatruški, prjaniki anebo kisel. Recepty na ně nejsou složité. Navíc se některé z nich velmi podobají různým českým dezertům, jak sám/sama uvidíš.

Víš, že…?

Rusové milují zmrzlinu! Původ zmrzliny ale hledej ještě východněji, a to v Číně před více než 4000 lety. Nejdříve se však jednalo spíše o směs ledu s ovocem. Zmrzlina v dnešní podobě vznikla spíš náhodou v USA, kdy vynálezce Frank Epperson jednou večer zapomněl sklenici s limonádou venku. Sklenice s limonádou v noci zmrzla a ráno tam na něj čekala ovocná zmrzlina! Frank to ochutnal a začal na tom pracovat, o 20 let později si tuto pochoutku nechal patentovat.

Ale zpět k Rusku. V Rusku je zmrzlina tak oblíbená, že se jí nejen v létě, ale i v zimě. Průměrný Rus sní za rok 4 kg zmrzliny! V Rusku jsou nejoblíbenějšími příchutěmi čokoládová, vanilková, smetanová a karamelová. A jakou příchuť máš nejraději ty?


Bliny (Блины)

Asi znáš lívance a palačinky, že? Ona se ta ruská kuchyně totiž tolik neliší od té české. Bliny jsou vlastně jako naše lívance. A stejně jako na lívance a palačinky i na bliny existuje mnoho receptů a variací. Chtěl/a by ses je naučit podle ruského receptu? My si zde ukážeme jeden typický ruský recept na bliny, který zvládnou i úplní začátečníci. Mrkni na video a zjistíš více!

Víš, že…?

Bliny se jí především v období Maslenicy. To je ruský svátek, který má svůj původ ještě v době pohanů. Maslenica původně oslavovala konec zimy a začátek jara. Tento svátek se slaví celý týden, lidé tančí, zpívají a mají být šťastní. Znáš český masopust? Je to vlastně to samé, ale Masopust se slaví jen jeden den, zatímco Maslenica celý týden.

Říká se, že kdo se nebude v období Maslenicy veselit, ten se bude mračit po celý rok. Po přijetí křesťanství v roce 988 měl být tento svátek zrušen. Rusové jej však měli tolik rádi, že se zachoval. Jen k tomu původnímu významu byl přidán ještě jeden křesťanský – Maslenicí začíná půst, který trvá 40 dní. A pak jsou Velikonoce!

A proč se bliny jí právě v období Maslenicy? Schválně se na ně podívej, jak jsou kulaté a žluté. Stejně jako slunce! Bliny jsou symbolem slunce, které bylo celou zimu pryč a na jaře se vrací. Říká se, že člověk, který sní blin, dostane část slunečního světla a tepla.

Recept


Co budeš potřebovat?

  • 500 ml mléka
  • 3 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g másla nebo oleje
  • 30 g cukru
  • půl lžičky soli

Jak?

Do mísy rozklepni vajíčka, přidej cukr a sůl. Šlehej, nemusíš do pěny, ale aby směs byla jemná. Poté přidej část mléka (asi tak 100-150 ml). Mouku je potřeba prosít přes síto. Krásně prosetou mouku pak přidej do směsi. Těsto zamíchej nebo použij mixér, důležité je, aby v těstě nebyly hrudky mouky! Do těsta přidej zbytek mléka a znovu zamíchej. Přidej rozpuštěné máslo nebo olej a opět míchej či šlehej. Potom hurá s těstem na pánev! Pánev namaž máslem, stačí pouze před smažením prvního blinu, ale záleží, jakou máš pánev. Pořádně pánev zahřej a naběračkou tam nalej trochu těsta. Bliny nemusí být tlusté, ale pokud je tak máš rád, můžeš jejich tloušťku přizpůsobit své chuti. Po chvíli blin otoč, aby byl zlatavý z obou stran. Pokud se Ti první kus nepovede, nic si z toho nedělej. Zkus další, ten již bude lepší, uvidíš! Bliny můžeš podávat třeba s tvarohem, s marmeládou, s medem, s čokoládou… Prostě s čím je máš rád/a.

Bez popisku

Tip: Zkus bliny s vareňjem!

Vareňje je vlastně zavařenina, ale na rozdíl od džemu obsahuje ovoce zavařené vcelku v tekutém rosolu. Vareňje může být připraveno třeba z jahod, z malin, z meruněk, z rybízu, z jablek, z hrušek nebo třeba z pomerančů. Kromě ochucení jídel si s ním Rusové typicky sladí i čaj.

Bliny


Syrniki (Сырники)

Bliny nejsou jediná ruská verze lívanců. V Rusku si můžeš dát jejich osobitou alternativu –⁠ syrniki! Syrniki jsou z tvarohu. Zdobí se obvykle džemem, medem nebo třeba smetanou. A nesmí chybět moučkový cukr!
Syrniki pocházejí původně z Ukrajiny, ale jsou považovány za jedno z národních jídel nejen Ukrajiny a Ruska, ale i Běloruska.

Víš, že…?

V době vzniku tohoto pokrmu ještě neexistovalo slovo tvaroh («творог»), slovo sýr («сыр») se používalo pro všechny produkty vyrobené z tepelně neupraveného mléka. Takže proto mají název syrniki. Slovo „tvaroh“ («творог») se totiž v Rusku používá až od 19. století.

Recept:

Syrniki si můžeš připravit i doma, v ČR v pohodě seženeš všechny potřebné suroviny a na samotném vaření není nic složitého.

Co budeš potřebovat?

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 6 lžic mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic oleje

Jak?

Největším tajemstvím syrniků je nechat vykapat vodu z tvarohu, a to nejlépe přes plátno. Tvaroh v něm můžeš nechat buď přes noc, nebo alespoň hodinu. Poté dej tvaroh do mísy a přidej do něj vejce a cukr. Zamíchej. Do směsi přidej mouku a zamíchej. Z těsta udělej menší bochánky a hurá na smažení! Na pánev nalej olej a nech jej rozpálit. Postupně syrniki opeč z obou stran do zlatova, popřípadě je můžeš připravit v troubě či na páře. Hotové syrniki můžeš podávat třeba s ořechy, s ovocem, se sušeným ovocem nebo třeba s brambory, ale i s čokoládou, se špenátem, s dýní nebo s cibulí!

Dobrou chuť!

Syrniki


Prjanik (Пряник)

Prjanik se nepopisuje úplně dobře. Je podobný našim českým perníčkům, ale není to to samé. Existuje hodně variant, ale my si zde popíšeme jednu z těch typických. Jdeme na to!

Víš, že…?

Znáš ruské město Tula? Toto město je totiž slavné právě prjanikami! Připravují je tam již od 17. století. Dnes jsou tam přímo velké pekárny, kde se tyto typické sladkosti připravují. V roce 1996 bylo v Tule dokonce otevřeno muzeum prjaniků. Ale pravý originální recept na legendární tulské prjaniki je tajný, podobně jako recept na sacher dort. Takže jestli chceš ochutnat ty pravé, nefalšované, nezbyde Ti nic jiného, než vyrazit do Tuly.

Recept

Co budeš potřebovat?

  • 2 kousky anýzu
  • 300 g mouky
  • 250 ml medu
  • 6 vajec
  • 50 g cukru
  • 100 g rozehřátého másla
  • 10 g kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • 100 g jablečných povidel
  • 3 kousky hřebíčku

Jak?

V míse smíchej mouku, skořici, hřebíček a anýz. Tento mix nech dva dny společně odpočívat. Mouka pak bude krásně provoněná! Po dvou dnech ji prosej přes síto, abys snadno dostal/a ven hřebíček a anýz. Do mouky přidej kypřicí prášek a rozehřáté máslo. Zde bude nejlepší, když se do mouky pustíš –⁠ jako správní cukráři – rukama. Vejce nejdříve vyšlehej ručním šlehačem a přidej je do těsta společně s medem. Vše zamíchej a získáš těsto v barvě karamelu. Dej si předehřát troubu na 230°C. Těsto bude tuhé, takže ho můžeš hníst rukama, ale hlavně ho nařež na kousky a udělej z něj placky. Na placky dej trochu jablečných povidel a zabal je do prjaniků. Prjaniki pak dej na plech s pečicím papírem a hurá do trouby! Prjaniki peč v troubě při teplotě 230 °C po dobu 20 min.

Prjanik


Vatruški (Ватрушки)

Máš rád/a tvarohové koláče? Nejsi jediný/á! I v Rusku jsou velmi oblíbené. Jmenují se vatruški a jsou velmi podobné našim českým koláčům. Pojďme se na ně podívat!

Víš, že…?

Název vatruški pochází od původního ruského označení slova krb nebo pec, které bylo „vatra“ («ватра»), dnes „očaga“ («очага»). V peci se vatruški pekly, takže odtud jejich název. Dneska jsou vatruški malé, jedna do ruky. Dřív se dělaly velké a mohly se nakrájet na kousky. Jedna vatruška stačila i pro celou velkou rodinu. Jen pro představu, u nás se takové velké koláče zachovaly dodnes, a to třeba moravské frgály či domažlické koláče.

Recept

Co budeš potřebovat na těsto?

  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • půl pytlíku vanilkového cukru
  • čtvrt lžičky soli
  • 250 ml mléka
  • 500–550 g mouky
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 80 g másla
  • 1 vejce a 1 lžíce mléka na pomazání vatrušek

Co budeš potřebovat na náplň?

  • 500 g tvarohu
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • půl pytlíku vanilkového cukru

Jak? –⁠ Těsto

Rozšlehej vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidej teplé mléko a zamíchej. V jiné míse smíchej mouku a sušené droždí. Postupně mouku přidávej do směsi vejce a mléka. Nejdříve míchej vařečkou a pak opět jako správní cukráři – rukama. Nakonec přidej máslo, pak je důležité těsto chvíli hníst, aby bylo vláčné a měkké. Těsto pak nech v míse a trochu ho posyp moukou, aby se na něm během kynutí nevytvořila tvrdá krusta. Mísu zakryj utěrkou a dej ji na teplé místo vykynout na hodinu až na hodinu a půl.

Jak? – Náplň

Mezitím, co těsto nabývá na objemu, vrhni se na náplň! Ta je ale velmi jednoduchá. Smíchej tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr a máš hotovo.

Jak? – Vatruški

Až těsto vykyne, zamíchej ho a začni tvarovat kuličky, které dávej na plech (nezapomeň na pečicí papír!). Dbej mezi nimi na dostatečnou vzdálenost, protože těsto stále kyne. Nech je odpočívat na plechu po dobu asi 20 minut. Poté si již můžeš předehřát troubu na 190 °C. Do každé kuličky udělej prstem nebo lžičkou důlek (až téměř na spod), do důlku dej tvarohovou náplň. Okraje vatrušek pomaž vajíčkem s mlékem, aby byly pěkně lesklé a zlatavé. Nech je ještě 10 minut odpočinout a pak hurá do trouby! Vatruški peč po dobu 25 minut (popř. více, či méně, orientuj se podle zlatavých okrajů) na 190 °C.

Vidíš? Není na tom nic těžkého. Nech je však nejdříve vystydnout, udělej si k nim kávu či kakao a můžeš se do nich pustit. Dobrou chuť!

Vatruški


Kisel (Кисель)

Kisel je rosolovitý ovocný dezert z vody, cukru a lesních plodů zahuštěný bramborovým škrobem. Může být tekutější, takže se dá i pít nebo naopak hustší, v tom případě se podobá želé a jí se lžičkou. Může se podávat teplý i studený, přidat si ho můžeš třeba na bliny nebo i na zmrzlinu. Tento dezert je známý nejen v Rusku, ale i v Polsku, ve Finsku a v pobaltských zemích.

Existuje spousta variant, ale my si tu ukážeme opět jednu z těch klasických. Tak se pojď podívat, jak se tato osvěžující dobrota může připravit!

Víš, že…?

Kisel je jedním z nejstarších slovanských pokrmů, který se původně připravoval z mouky. Mouku zalévali horkou vodou a přidávali kousek chleba. Přes noc takovou směs nechali v teple – zkysnout, odtud máme dnešní název „kisel“ («кисель»). Poté pokrm vařili, přidávali máslo a mléko z máku nebo z konopí. Existovala jak slaná varianta, do které se přidávala cibule a křen, tak i sladká varianta, kam dávali ovoce, sušené ovoce a med.

Recept:

Co budeš potřebovat?

  • 1 litr vody
  • 1 sklenice plodů červeného rybízu nebo nějakého jiného ovoce
  • 4-5 lžic cukru
  • 1-2 lžíce bramborového škrobu

Jak?

Nejdříve si očisti plody. V hrnci uvař vodu. Až se bude voda vařit, přidej do ní plody a 10 minut je povař. Plody vyndej, ale ještě je do roztoku vymačkej přes síto. Vodu, ve které jsi je vařil/a, nevylévej! V 1/3 sklenice vody rozpusť bramborový škrob. Hrnec vrať na plotnu a opět dej vařit. Až se bude roztok vařit, přidej škrob a za stálého míchání počkej, až směs zhoustne. Nyní je na Tobě, jak si kisel dáš, zda teplý, či studený, samotný, či jako dochucení nějakého jiného pokrmu. Dobrou chuť!

Proč je kisel tak oblíbený?

Kisel může mít totiž velmi dobrý vliv na organismus. Bramborový škrob zrychluje metabolismus a způsobuje vytváření vitamínu B. Kisel je také zdroj energie a napomáhá odstranit přebytečnou vodu z organismu, pomáhá také správné práci střev. Kromě toho může pomoci od bolesti při zánětu žaludku a při vředových onemocněních.

Bez popisku

Zjisti více: Muzeum ruských dezertů

Existuje dokonce i Muzeum ruských dezertů. Dozvíš se tam spoustu zajímavých informací o původu ruských dezertů, které si tam můžeš zakoupit, anebo se zúčastnit workshopu a něco přímo upéct pod vedením zkušených cukrářů. Muzeum se nachází na předměstí Moskvy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info